Otorinolaringologjia (ORL)

Otolaringologjia është dega e mjekësisë që merret me shëndetin e organeve si :veshi, hunda dhe fyti.

Otolaringologu është mjek i specializuar në otorinolaringologji. Qëllimi i tij është të garantojë shëndetin e veshit, hundës dhe fytit duke diagnostikuar, trajtuar dhe monitoruar patologjitë dhe çrregullimet që mund të prekin ato.
Sëmundjet që trajtohen më shpesh nga otoiatri janë:

• sëmundjet e faringut, të tilla si gryka (veçanërisht nëse behen kronike), fibropapilloma, anomalive të qiellzës dhe problemeve të tilla si apnea e gjumit dhe gërhitjes
• sëmundje të laringut, të tilla si paraliza kordës zanore, noduse, polipe, cisteve dhe stenozë të laringut
• Sëmundjet e gjëndrave të pështymës, të tilla si shialoadenite dhe gurë të gjëndrave të pështymës
• sëmundjet e veshit, të tilla si otitis media, shpim të daulles së veshit, të otoclerosi, marramendje,shqetësime të labirintit dhe tringëllimë të veshëve
• Sëmundje inflamatore të hundës, si sinusiti, adenoiditi, poliposis
• keqformime të hundës dhe seksionit të hundës
• shurdhimin
• tumoret e kokës dhe qafës
• otosklerosis

Otolaringologu fillimisht procedon bazuar tek anamneza,duke mbledhur informacion mbi historinë mjekësore dhe familjare si dhe për stilin e jetesës së pacientit.Më pas ai vazhdon me:

• vizitën e zgavrës së gojës
• vizitën e veshit
• palpimin e qafës
Ndër procedurat më të përdorura janë:
• lavazhi i veshit
• audiometria
• timpanograma
• ekzaminimi vestibular
• impedenziometria
• videolaringoskopia
• otoskopia
• rhinoskopia

Një takim me specialistin e ORL,mund të jetë i dobishëm në rastin e zhurmave në vesh, probleme me dëgjimin, hundë të bllokuara,për asnjë arsye të dukshme, ndjenja të trullosjes, probleme të ekuilibrit, marrjemëndsh, dhimbje të vazhdueshme të fytit apo ndjesi të trupit të huaj brenda tij,si dhe uljen e vazhdueshme të zërit.
Vizita të rregullta ju rekomandohet gjithashtu të gjithë atyre që e dinë se vuajnë nga një problem otorinolaringologjik.
Videolaringoskopia, është një ekzaminim që përdoret për vlerësimin e organeve të fushës së otolaringologëve, përkatësisht të hundës, të gojës dhe të fytit. Kjo ju lejon për të vëzhguar gjëndjen e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dhe të tretjes(zgavrës së hundës, nasofaringut, gojës, faringut dhe laringut), duke verifikuar nëse mukoza e sipërfaqes së tyre, është normale apo shfaq anomali (inflamacion, polipe ose tumore).

Instrumenti futet në hundë përmes flagrave dhe nga këtu arrihet tek nazofaringu, pra pjesa e pasme e hundës. Vazhdon deri në faring dhe më në fund në laring.

Laringoskopia e drejtpërdrejtë, kryhet me një laringoskop me fibra optike.Kjo përbëhet nga një tub fleksibel prej 3-4 mm trashësi, i pajisur me një aparat fotografik, i lidhur me një kompjuter, e cila është futur në zgavrën e hundës, duke eksploruar të gjitha pjesët deri në fyt. Falë fibrave optike, imazhet transmetohen në një monitor. Kjo është mënyra e ekzaminimit e përdorur më gjerësisht, si për shkak sepse ajo lejon një pamje shumë të mirë të laringut dhe kordave vokale (traktin e rrugeve te frymemarjes që prodhon tinguj),ashtu edhe sepse ajo lejon për të marrë fragmente të vogla të indit te organit ,i cili dergohet per analize në mikroskop (biopsi). Me këtë teknikë, duke përdorur fibra të posaçme, mund të kryhen procedura të vogla kirurgjikale, si në rastin e kirurgjisë minimale invazive të laringut.

Mjeket

Dr.Mirjan Muçka
Dr.Mirjan Muçka
Dr.Shk.Tasin Demi
Dr.Shk.Tasin Demi